A várandós hogyan állítsa össze étrendjét.

Diétás tanácsok

A várandós hogyan állítsa össze étrendjét.

Az alábbiakban felsoroljuk, mely táplálékok szükségesek és melyek a tápanyagokban leggazdagabbak. A várandósság alatti megfelelő táplálkozás elősegíti a magzat egészséges, harmonikus fejlődését.

A várandós hogyan állítsa össze étrendjét.

Nem szabad többet enni, mint általában, ugyanis nem helytálló az a régi mondás, hogy a várandósnak kettő helyett kell ennie. A várandósság sokkal kellemesebb, ha a testsúlynövekedés a 9 kg-ot nem haladja meg. A magzat tulajdonképpen egy „kis élősködő”. Az anyától azt veszi el, amire szüksége van, még akkor is, ha forrásként az anya saját készleteit használja. A magzatnak kiegyensúlyozott növekedéséhez és fejlődéséhez meg kell kapnia azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van, és ezért fontos, hogy a várandós is elfogyassza ezeket. A várandós nő teljesen egészséges maradhat kifejezett súlynövekedés nélkül is.

Fehérjék. Valamennyi hús és hal fehérjében gazdag. Ezen kívül fehérjét tartalmaz a tojás, a sajt és a tej, valamint bizonyos növényi élelmiszerek (bab, dió, lencse) és a szója. Ha az anya vegetáriánus, orvosával meg kell beszélnie a várandósság alatti táplálkozásának elveit!

 Szénhidrátok. Nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz minden olyan étel, amelyben liszt és/vagy cukor van. A fő szénhidrátforrások: valamennyi kenyérfajta, tésztafélék, rántással készült ételek, rizs, burgonya, cukor, édességek, lekvárok, méz, szörpök. A túlzott cukorfogyasztást kerülni kell, s nemcsak a várandósságban! Általános szabály, hogy a várandósság alatt csak minimális mennyiségű

cukrot szabad fogyasztani.

Zsírok, olajok. A legtöbb zsiradékot tartalmazó táplálékok: szalonna, étkezési olaj és zsír, margarin, vaj, tej, sajtok, majonéz, olajos magvak.

Vitaminok. Számos vitamin szükséges a magzat fejlődéséhez és az anya egészségének megőrzéséhez. Ezek közül a legjelentősebbek:

A-vitamin található a halolajakban, a tojássárgájában, a belsőségekben a tejben és a tejtermékekben, a legtöbb gyümölcsben (banán, körte, barack) különösen friss állapotban - és zöldségfélékben (paradicsom, spenót, fehérrépa, cékla, sárgarépa, kelbimbó).

B1-vitamin. A legtöbb növényi mag (hüvelyesek, gabonafélék) tartalmazza, megtalálható a hántolatlan rizsben és a szójababban, továbbá az élesztőben, a tojásban, a belsőségekben és a halakban.

B2 vitamin. Forrásai a húsok, a belsőségek, valamennyi halfajta, továbbá a dió, a tej és tejtermékek, az élesztő, a búza és a bab.

C-vitamin. A friss gyümölcsök (különösen a narancs, citrom, grapefruit, dinnye, fekete ribizli), a sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a káposzta, a brokkoli tartalmazzák nagyobb mennyiségben. Főzés és tárolás hatására a C-vitamin-tartalom erősen csökken.

D-vitamin. Valamennyi halféleség és halkészítmény tartalmazza, valamint a legtöbb állati zsiradék, továbbá a tojás, a sajt, a vaj és a tej is. A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium és a foszfor felszívódásában és anyagcseréjében, így a csontozat felépítésében. Ezért, hogy a várandós biztosítsa a magzat kalcium szükségletét maga is megfelelő mennyiségű D-vitamint igényel. A tabletta formájában szedett D-vitamin mennyiségére azonban vigyázni kell, ugyanis a túladagolás káros is lehet. A napozás egyik előnye, hogy az ultraibolya-sugárzás hatására a bőrben képződik D-vitamin. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a napozás a várandósság alatt lényeges, viszont mértékletesen és elővigyázatosan folytatva nem árt. Ugyanígy a várandósság  alatt lehet szoláriumozni, de ezt sem szabad túlzásba vinni.

E-vitamin. Állatkísérletek tapasztalatai alapján úgy tartják, hogy szükséges a várandósság megtartásához. Az embernél e hatása kétséges.

Ásványi anyagok.

Vas. A vörösvérsejt festékanyagának (hemoglobin) fontos szerepe van az oxigén szállításban. A hemoglobin központi atomja a vas, tehát a vashiány vérszegénységet okoz. A várandós tanácsadás egyik legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a vérszegénység kifejlődését. A vas nagyobb mennyiségben megtalálható valamennyi húsféleségben, s a különböző halakban.

Kalcium. A magzat növekedése szempontjából az egyik legfontosabb elem. Ha a várandós kalciumhiányban szenved, csontlágyulás alakulhat ki, ugyanis a magzat a kalcium szükségletét az anya csontjaiból (de nem a fogaiból!) „elveszi”. (Ez azonban csak a fejlődő országokban figyelhető meg). Kalcium található a tejben, a sajtokban, valamint a halféleségekben, a tojásban, a dióban és a zöldségfélékben (brokkoli, spenót). Míg az ásványi anyagok naponta felvett mennyisége grammokban mérhető, a nyomelemekből (réz, jód, mangán, cink, kobalt stb.) mg-nyi adagok is fedezik a napi szükségletet. Szintén szükségesek a vörösvérsejtek képződéséhez és a magzat egyéb szöveteinek működéséhez, növekedéséhez. Amint a nevükben is benne foglaltatik, kis mennyiségben is hatásosak. A teljes hiányuk azonban különböző elváltozásokat okozhat. A nyomelemek legnagyobb része elegendő mennyiségben található a kiegyensúlyozott várandóssági diétában.

Folsav. Ma általános gyakorlat a folsav szedés, amely megtalálható a zöldségek levelében, élesztőben és a belsőségekben (máj, vese). A folsavhiány a vérszegénység egyik típusát okozza (megaloblasztos vérszegénység). A terhesek 50-10%-ában alakul ki ez a típusú vérszegénység, különösen a többedszer várandósokban, és akik kettes ikreket vagy többes terhességet hordanak ki. A folsavat általában külön tabletta formájában kell szedni, lehet azonban a vasat és folsavat egy tablettában is kapni. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy különösen a teherbe esés előtti folsav adagolás csökkenti az először vagy ismételten jelentkező velőcsőzáródási fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc) előfordulását. Ezért fontos már a várandósság előtt folsavat tartalmazó  vitaminnal feltölteni a folsav raktárakat.

Néhány várandósnál kóros és nagyon különös kötődés alakulhat ki bizonyos furcsa ételekkel, anyagokkal szemben. Ez általában olyan ételekkel kapcsolatosan jön létre, amelyeket a várandós normális körülmények között nem enne meg (pl. fakaparék). Ezt nem szabad összekeverni azzal, hogy a várandósok bizonyos ételeket, pl. édességeket különösen szeretnek fogyasztani.

 

Szerző: femilia

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt, és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Elfogadom