Mentális egészségről Mindenkinek

Mentális egészségről Mindenkinek

Beszélj róla, vidd hírül!

Mentális egészségről Mindenkinek

Ha azt halljuk, hogy mentális zavar, mi jut eszünkbe először? Sokan azt gondolják, ha valakinek mentális zavara van, akkor súlyos beteg. Ezért a mentális zavarral küzdőket nagyon sok megbélyegzés, stigma övezi. A kirekesztés és az előítéletek miatt a mai napig sokan félnek orvoshoz, szakemberhez fordulni panaszaikkal. Pedig a mentális zavar mindenkit érint. Mindenkivel megtörténhet, hogy pszichikai – és ezáltal fizikai – terhelhetőségének határára ér.

A Civilút által indított Mindenki program célja éppen az, hogy felhívja a figyelmet a mentális zavarokra és segítsen lebontani a társadalmi előítéleteket. A Civilút szeretné elérni, hogy 5 éven belül csökkenjen a mentális betegségekkel kapcsolatos stigmatizáció Magyarországon. A küldetésük, hogy minél több információt, tudást eljuttassanak a mentális betegségekkel és a betegekkel kapcsolatosan, és egy olyan széles körű mozgalmat indítsanak el, ahol az emberek egyre többet beszélnek, hallanak erről, ezáltal is csökkentve az érintettekkel kapcsolatos társadalmi diszkriminációt. Ezért választották mottóként: Beszélj róla, vidd hírül!

A https://mindenki.eu/ oldalon szakmai cikkek, ismeretterjesztő, edukációs anyagok segítik az ismeretek átadását. Az elméleti anyagok mellett pedig szívesen szerveznek érzékenyítő programokat, akár online formában is. Kiemelten fontosnak tartják, hogy mindenki otthonosan mozogjon a témában és szükség esetén mielőbb szakemberhez forduljon - szégyenérzet nélkül.

A Mindenki külön figyelmet szentel a védőnőkre és a várandós kismamákra, édesanyákra. Hiszen a szülés utáni törékeny állapotban lévő édesanyákat is fokozottan érinti a mentális egészség kérdése. A Mindenki szeretné az ő figyelmüket is felhívni arra, hogy aktívan foglalkozzanak mentális állapotukkal is.

A Mindenki program elindítója a Civilút. A civil szervezet célja az egyéni és társadalmi felelősségvállalás erősítése; ehhez a témakörhöz pedig szorosan kapcsolódik az egészség és így a mentális egészség is. A Civilút olyan programokat támogat, amelyek az egyéni és a társadalmi felelősségvállalás gondolatának jegyében könnyebbé teszik mindannyiunk boldogulását. Fontosnak tartják, hogy civilként, együttműködő partnerként segítsenek más civil szervezeteket, összekötő, integráló szerepet töltsenek be a szervezetek, intézmények között. Többek között jótékonysági akciókkal, szemléletformáló rendezvényekkel, jószolgálati és önkéntes programokkal segítik a társadalmi felelősségvállalás erősítését.

Azokat eszközöket keresünk, amelyekkel legyőzhetjük az akadályokat, amelyek átsegítenek bennünket a korlátokon. Számunkra ilyen eszköz a kommunikáció, a szemléletformálás, az edukáció – olvasható a www.civilut.hu honlapon.

 

Szerző: CIVILÚT

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt, és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Elfogadom