Friss információ a várandós anyák Covid19 oltásáról!

Szakmai aktualitások

Friss információ a várandós anyák Covid19 oltásáról!

Az oltást kérő várandósok regisztráljanak, majd azután jelezzék oltási szándékukat a háziorvosnál!

Friss információ a várandós anyák Covid19 oltásáról!

2021. március 30. - 17:36

Az Országos oltási munkacsoport és a háziorvosok országosa kollegiális szakmai vezetőjének döntése, valamint az elmúlt napok tapasztalatai alapján arra kérjük az oltást igénylő várandósokat, hogy amennyiben szeretnének oltást, akkor előbb regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat az oltási szándékukról. Ezt követően a háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton (Pfizer vakcinával) vagy amennyiben rendelkezésre áll Moderna vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is sor kerülhet rá. Az oltás helyszíne és időpontja, tehát nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

Azért tartjuk mindenképpen indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésére, mert a várandós és a magzat egészsége védelme érdekében mindenképpen szükséges előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról. A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat a kismamák oltásához, így ismerik azokat a rizikófaktorokat is, amikor kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása.

A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz kérjük, hogy vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvet is.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-oltast-kero-varandosok-regisztraljanak-majd-azutan-jelezzek-oltasi-szandekukat

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt, és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Elfogadom