MOZGÁS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Életmód, mozgás, szex

MOZGÁS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Napjaink pozitív tendenciája, hogy egyre fontosabbá válik az egészségtudatos életmód. Talán ez hívta életre azt a je-lenséget is, hogy azok a nők, akik korábban is rendszeresen sportoltak, szeretnék megőrizni fittségüket a várandósságuk alatt is.

MOZGÁS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Természetesen át kell kapcsolni kímélő üzemmódra, főleg az első 12 hétben.  Fontos, hogy mindez csak a komplikációmentes terhességekre vonatkozik! Érdemes mindenkinek kikérnie a saját orvosa véleményét erről. Ha minden rendben van a várandóssággal, akkor két dologra kell kiemelten figyelni: pulzuskontrollra a mozgás alatt, illetve a megfelelő magnéziumpótlásra. Bizony vannak azok a kismamák, akik a babavárás előtt nem éltek sportos életet, hanem az orvos, vagy védőnő tanácsára keresnek fel kismamákkal foglalkozó szakembert.  Az ő esetükben fontos, hogy nem ebben az időszakban kell csúcsteljesítményeket elérni a sport terén, ellenben a kismamatorna számukra is előnyős lehet.

MELYEK A MÉRSÉKELT INTENZITÁSÚ TESTMOZGÁS ELŐNYEI A VÁRANDÓSSÁG ALATT? A szakszerűen végzett, rendszeres testmozgásnak számos pozitív hatása van: A vérkeringés serkentése segíti a  tápanyagok  áramlását,  a  salakanyagok távozását, és segíti a magzat jó vérellátását, fejlődését is. Serkenti az anyagcserét, így könnyebben el-kerülhető lehet pl. a székrekedés is. A mozgás hatására a szervezet endorfint termel, amely a köznyelvben a boldogsághormon, ami  a  kismama  hangulatát  is  javíthatja,  kiegyensúlyozottabbá   teheti.   Segíthet   megelőzni   az   elhízást   és   a   különféle  gesztációs    betegségek    kialakulását    (pl.: terhességi magas vérnyomás, cukorbetegség,  ödéma...stb.).  Erősíti az  izmokat és fenntartja a jó állóképességet,  amely  fontos  tényező  lesz  a  szülés során és előnyt jelent a szülés utáni regenerációnál is.

AJÁNLOTT SPORTOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Bármilyen  sportba  is  kezd  a  kismama,  mindenképp  ajánlott  az  orvos  véleményét kikérni!  Az  elsőszámú  sport,  amelyet  a  babavárás  időszakában  ajánlható,  az  a  kis-mamatorna, hiszen azt csak szakképzett oktató tarthatja, aki felméri a leendő anyuka egészségi állapotát és pontosan tudja, hogy milyen intenzitású és erősségű gyakorlatok végezhetőek. Természetesen  ezen  kívül  vannak  olyan  mozgásformák,  amelyek  kellő  óvatosság  mellett Pocaklakóval is végezhetőek, hetente 2-3 alkalommal. Ilyen  például:  Gyaloglás  a  szabadban  vagy  futópadon,  alacsony  intenzitású*  kocogás, de csak a 2. trimeszterben és akkor, ha a kismama a teherbeesés előtt is futott, alacsony intenzitású* biciklizés a szabadban vagy szobabiciklin, úszás, amely különösen ajánlott, hiszen a víz felhajtó erejének köszönhetően, a gerincoszlop és az ízületek tehermentesítve vannak, így a test izmai (például kar- és hátizmok) minimális ellenállás mellett, hatékonyan tudnak aktiválódni és erősödni.  Az uszodában és edzőteremben végzett edzések esetén legyünk elővigyázatosak, fokozottan figyeljünk a fertőzésveszélyes helyek kerülésére! 

*Alacsony intenzitás az, amikor a pulzus 140 BPM alatt marad

NEM AJÁNLOTT SPORTOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT

Vannak   olyan   mozgásformák, amelyek   valamilyen  okból  kifolyólag,  kellő  óvatosság  mellett  sem ajánlottak a 9 hónap alatt. Ezek a következőek: Kerüljük  a  rázkódással,  ugrálással  járó  gyakorlatokat, hiszen ezek a méhtartó szalagoknak és a gátizmoknak sem tesznek jót ebben az időszakban. Pl.: kangoo, trambulin Vannak bizonyos sportágak, amelyek a  balesetveszélyességük vagy intenzitásuk miatt kerülendőek. Ilyen  például  a  lovaglás,  intenzív  futás,  küzdősportok,  hegymászás vagy a búvárkodás is. Kerüljük  a  mélyre  történő  guggolást  és  azokat  a  gyakorlatokat,  amelyeknél  a  medence  túl  mélyre  (térd  alá)  kerül.  A későbbi  regeneráció  miatt  fontos  a  várandósság  alatti  core-izmok, ezen belül bizonyos hasizom részek erősítése, de mellőzzük  az  egyenes  hasizom  edzését  és  a  nagy  hasűri  nyomásfokozódással járó gyakorlatokat! Pl.: felülés Az edzés alatt figyeljünk arra, hogy ne alakuljon ki légszomj és a pulzus 140 fölé ne emelkedjen tartósan!

 

BioTechUSA

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt, és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Elfogadom